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The French Revolution

Trailer of "La Môme" starring Marion Cotillard as Edith Piaf.

Trailer: Audrey Tautou as the young Coco in the movie Coco avant Chanel (Coco Before Chanel).

Learning French The Easy Way

Learning French is easy. Rules are relatively clear and coherent. All one has to do is to blindly apply them forgetting his/her mother tongue in the process.
Here is a sample.

First Lesson: The French Nouns

Lesson #1 French Nouns

Friday, February 13, 2009

Bon Appétit at MC

By Therese San Diego




Yesterday, the Miriam College French Club held a cooking demo where Monsieur Fanciz taught members how to make salads with a special French dressing, and French kaldereta with pasta. Too bad for those who missed it--the food was truly divine! Perhaps it was mainly because of the freshness of the ingredients, which Monsieur Fanciz said is always crucial in any dish.


Here are a few photos that will surely make your mouth water.



photo credit: Therese San Diego



It was the battle of the salads! The ingredients? Various types of lettuce, watercress, sprouts, broccoli, cauliflower, tomatoes, bell peppers, corn, beets, carrots, violet cabbage, hard-boiled egg, onions, garlic, celery kinchay, wansoy, spring onions, and basil. Smoked tanigue, pastrami and farmer's ham were also added.

Of course, a salad would not be complete without dressing. Monsieur Fanciz made a special dressing out of balsamic vinegar, extra virgin olive oil, French mayonnaise, French mustard, iodized salt and white pepper, which had us all coming back for more!

photo credit: Therese San Diego


The mere scent of the herbs and spices emanating from the kaldereta made us want to try it right away, but we had to wait until the beef, pork and chicken were cooked before we could sample the dish! It was light but very flavorful. Monsieur Fanciz used tomato-based sauce with fresh tomatoes, bell peppers, leeks, ginger, onions, garlic, the same herbs used in the salad, and special spices including Herbes de Provence, rustic herbs, four colour corn pepper, cajun seasoning, and dry basil. The meats were first sautéed with the herbs and olive oil. Carrots, radish and mushrooms were added later.



photo credit: Therese San Diego

The kaldereta went well with the pasta wheels, which tasted great even with only butter and cheese. Other types of Italian pasta prepared were farfalle, tagliatelle and spirali tricolore. The butter was French and so was the Emmenthal cheese.



I bet you're already looking forward to the next cooking demo! Drop by Tour de France daily and you might just stumble upon the recipes for these delectable entrées.

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Lyrics

Hélene Segara - Elle Tu L'aimes

Album: Au Nom D'une Femme

Year: 2000

Title: Elle Tu L'aimes

Elle tu l'aimes si fort si fort
Au point, je sais que tu serais perdu sans elle
Elle tu l'aimes autant je crois que j'ai besoin de toi
Moi j'enferme ma vie dans ton silence
Elle tu l'aimes c'est toute la différence
Elle tu l'aimes au point sûrement
D'avoir au coeur un incendie qui s'éternise
Elle tu l'aimes et moi sans toi en plein soleil j'ai froid
Plus ma peine grandit en ton absence
Plus tu l'aimes c'est toute la différence
Elle tu l'aimes si fort si fort
Au point, je sais que tu pourrais mourir pour elle
Elle tu l'aimes si fort, et moi je n'aime toujours que toi

Sacha Distel & Brigitte Bardot

Title: Tu Es Le Soleil De Ma Vie

{Refrain:}
Tu es le soleil de ma vie
Tu es le soleil de mes jours
(Toi) Tu es le soleil de mes nuits
Tu es le soleil de l' amour

1. C' est comme si tout avait commencé
Depuis plus d' un million d'années
C'est comme si nous nous étions trouvés
En nous cherchant
Depuis la nuit des temps
Whoa
Refrain
2. C'est comme si je t'avais attendue
Dès le matin du premier jour
Whoa
C'est comme si je t'avais reconnue
Quand je t'ai vue venir à mon secours
Whoa
Refrain




Coralie Clément
Lyrics : L'ombre Et La Lumière :

Un beau jour
Ou était-ce une nuit
On s'assoit sur un banc
On décide de refaire sa vie
Et sous le firmament
On oublie les règles et les acquis
Et tous nos différends
Sont différents

Un beau jour
Une fin d'après midi
On vole aux quatre vents
Vers un ailleurs
Un atoll, un abri
Une rivière de diamants
On oublie les comptes et les débits
Les quoi, les où, les quand
Simplement, simplement

C'est l'ombre et la lumière
Ces petits riens qu'on aimait tant naguère
San Rémo, le printemps en fleurs
Au loin j'entends battre ton coeur

C'est l'ombre et la lumière
Les vacanciers qui partent aux sports d'hiver
Monaco, Venise ou Honfleur
Plus qu'un rêve, un leurre


Un beau jour
Ou était-ce une nuit
On revient sur le banc
On reprend le cours de sa vie
On oublie simplement
Qu'on a vu un peu du paradis
Des mers, des éléments
Simplement, simplement

C'est l'ombre et la lumière
Ces petits riens qu'on aimait tant naguère
San Rémo, le printemps en fleurs
Au loin j'entends battre ton coeur

C'est l'ombre et la lumière
Les vacanciers qui partent aux sports d'hiver
Monaco, Venise ou Honfleur
Plus qu'un rêve, un leurre

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